top of page
Obrázek autoraCharlie

Posilovna psychické odolnosti 2

Pokud se v našem životě děje cokoliv s čím nesouhlasíme, je na čase tomu utnou tzv. tipec. A jak to uděláme? Zkuste si představit situaci, která je Vám ve vašem životě hodně nepříjemná. Může to být situace, člověk, cokoliv, co Vás stresuje, vyhazuje z Vaší komfortní zóny. Cokoliv, co chcete a můžete změnit.

Dám Vám příklad. Přijdete do práce a Váš šéf po Vás neustále křičí před ostatními kolegy. Vám to samozřejmě není příjemné a z hlediska šéfa, to je neprofesionální. Takové věci by se měly řešit mezi čtyřma očima a nikoliv mezi spoustou svědků. V tuto chvíli si musíte zachovat chladnou hlavu a nikoliv začít na něj obratem také řvát, nadávat či brečet. Důležité pravidlo je ho oslovit přímo jménem, poděkovat mu za zpětnou vazbu a poprosit o čas, abyste si to mohli srovnat v hlavě.

„Pane Novotný, já Vám děkuji za Vaše upozornění/ Váš názor/ Zpětnou vazbu… Momentálně mám ještě něco rozpracováno, mohli bychom si o tom promluvit později? Třeba za hodinu?“

Zdá se to šílené, že? Oslovením daného člověka, ho tak trochu vyhodíte z kontextu. Je jedno, jestli si tykáte nebo vykáte, oslovte ho slušně. Tím, že mu poděkujete, ho částečně zastavíte. A poté co ho poprosíte o čas z patřičných důvodů, získáváte pro sebe čas se uklidnit a situaci zazipovat.


V momentě, kdy pro sebe získáte kousek času, se může uklidnit i šéf/kolega, kdokoliv, kdo na Vás třeba takto útočil. Teď je ta pravá chvíle rozmyslet si, co mu chcete sdělit. Připravit se na rozhovor, zvážit i výpověď. A hlavně nezapomeňte, někteří lidé, které máme v našem životě, mají dar z nás vytahovat naše nejhorší JÁ.  Prostě už jen při pohledu na něj, začínáme zuřit, jsme vzteklí, štve nás, šikanuje nás a my máme myšlenky na pomstu a podobně.

Je důležité mít svůj život pod kontrolou. Nedovolit druhým, aby nám ho nabourávali a měnili ho podle toho, jak chtějí oni. Oni mají své vlastní životy, Vy máte jen ten svůj a měli byste ho žít plnohodnotně, přesně podle toho jak uznáte za vhodné VY. A ostatní by měli toto rozhodnutí respektovat.

I my bychom měli respektovat druhé a jejich rozhodnuté, jak chtějí svůj život žít. I kdybychom nad nimi měli zlomit tzv. hůl. Můžeme jim nabídnout naše rady, zkušenosti, ale pokud se rozhodnout nás neposlouchat, je to jejich rozhodnutí, jejich život.

Ale zpátky k Vašemu životu. Je důležité dodržovat také denní rutinu. O tom jsem se zmiňovala už minule. Ze svého dne můžete ovlivnit ráno a večer. Udělejte si alespoň 20 minut podle svého každé ráno a každý večer. Znáte metodu 20-20-20? Tato metoda nám slouží k získání kontroly nad nejistým vývojem událostí v průběhu dne. Pomůže Vám dobít Vaše baterky a najít opět sami sebe. A co do ní můžeme zahrnout? Cvičení, meditaci, reflexi, sepsat si priority dne, večer si udělat shrnutí, za co jsme vděční, co bychom chtěli změnit, nebo prostě jen tak být sám se sebou. Rutiny můžete kombinovat nebo mít jen jednu. Na začátku se doporučuje vybrat si jen jednu a opravdu z ní udělat rutinu. Já jsem si pro sebe vybrala denně 15 minut meditace. Denní rutina by se měla provádět každý den, dokud si ji nezautomatizujeme. Samotné zautomatizování trvá 3-4 měsíce. Proto se doporučuje začít postupně. A sledovat, jak se stáváte sebevědomějšími a hlavně stabilnějšími před každou stresovou situací. Pokud je ale situace opravdu neúnosná, opusťte ji. Musíte si chránit zdraví, a když už víte, že nemáte energii na boj, či nějaký krok vstříc a třeba nespíte, jste opravdu ve velkém stresu, smutní, vyčerpaní, opravdu tuto situaci opusťte. Dejte výpověď, rozejděte se s partnerem, odstěhujte se, proveďte změnu. Protože i pokud přijmeme dotyčného člověka/situaci takového jaký je, a i přesto se to nemění nebo je to ještě více neúnosnější, změňte směr ve svém životě.

Můžete si udělat i takový deník, notes, ve kterém si bude vést evidenci situací, které nabourávají Vaše plány. A zpětně si udělat jejich revizi a zjistit, kam jste se posunuli. Napíšete si datum, co se stalo, jaké máte obavy, zdali se ty obavy zpětně naplnily a co Vám to přineslo. A třeba se tomu jednoho dne i zasmějete.

A co dělat pokud se nedokážeme vyvléknout ze stresové situace a musíme ji opravdu řešit teď hned. Šéf na nás křičí a nemíní nám dát ani minutu volna na promyšlenou, okamžitě musíte za ním do kanceláře a celé je to nepříjemné. Postavte se rovně! Narovnejte celé své tělo, vypněte hruď, zvedněte hlavu. A čerpejte energii alespoň dvě minuty, můžete se také projít na deset minut, ale stále vzpřímení. Naše tělo je chytré, v tu chvíli Vám Váš mozek vyplaví do krve testosteron neboli hormon odhodlání. A kortizol, který snižuje stres. Tzv. si v rychlosti dotankujeme energii. Přichází ke slovu také endorfin, který nám vlije sílu do těla. Dopamin, začneme si věřit. Oxytocin, uznání sebe sama. A serotonin, který to všechno doplňuje. Takže se narovnáte, prodýcháte a podíváte se tomu člověku přímo do očí, oslovíte ho, poděkujete a požádáte o čas. Pokud nesvolí, pomyslíte si, jak jste skvělí, úžasní, jak si zasloužíte lepší jednání a hlavně férové. A vyřešíte to. Někteří lidé v našem životě nás respektovat prostě nebudou. Ale Vy nejste takové. Zapamatujte si jedno důležité pravidlo. Chovejte se ke všem tak, jak byste si přáli, aby se druzí chovali k Vám.

Děkuji, jestli jste dočetli až sem. Přeji Vám hodně zdaru.

Informace mám z absolvovaného webináře Posilovna psychické odolnosti od úžasné Marcelky  z Waytowill.

10 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

コメント


bottom of page