top of page

Energie potravin, jak s nimi správně pracovat?

Aktualizováno: 13. 6. 2022

Pokud jste již slyšeli podcastový díl Jak správně pracovat s energiemi, tak už tušíte o co v tomto článku půjde. Vše okolo nás má ten dar mít energii a je jedno, jestli je to něco nežívého nebo živého, jak nás učí ve škole. Pro mě je všechno živé, jelikož všechno kolem nás má schopnost na sebe navzájem působit. A tak je zcela normální, když některá místa na nás působí magneticky a přitahují nás, nebo naopak nás mohou děsit. Stejně to funguje také ve vztahu k různým lidem či věcem, stravě apod.


A právě energii potravin, jídla, stravě, nazývejte to podle sebe, se dnes budeme bavit. Věřím, že každý z Vás slyšel alespoň jednou za svůj život o tradiční čínské medicíně, která je založena na principech rovnováhy. A právě z tohoto učení vychází stravování dle pěti elementů, které se opírají o pravidlo, že energeticky vyvážená strava znamená příjem potravin různých chutí, energií a funkcí, díky nimž budujeme zdravý organismus a předcházíme nemocem.


Každá potravina se podle tohoto učení řadí pod určitý element (voda, oheň, země, kov a dřevo). Těchto pět elementů představuje 5 energetických kvalit, které najdeme kdekoli v přírodě. Zmiňované elementy spolu dokáží spolupracovat a jsou nedílnou součástí našeho každodenního života. Každý element vládne určitou chutí, energetickým působením na náš organismus, přiřazujeme k nim určité orgány, emoci či pocity.


Navíc tyto elementy jsou energeticky přiřazovány také ročním obdobím, které mají tu moc působit nejen na nás, ale také na celou přírodu.


JARO patří elementu dřeva. Znamená růst, lidský vývoj či ráno. Na jaře se vše probouzí, kvete, roste, probouzí se. Na jaře se doporučuje detox organismu a s tím jsou spojené kyselé potraviny, které podporují játra, harmonizují ph. Chce to po dlouhé zimě hodně přírodních vitamínů jak je C, enzymů a zejména kvašená zelenina.


LÉTO patří elementu ohně. Ohneň dokáže růst, dospět ve velkou sílu, představuje pravé poledne, kdy slunce je na nejvyšším bodě a hřeje nejvíce. Zde přichází ke slovu hořké potraviny, které nás dokáží zbavit vnitřního napětí. Tmavě zelené potraviny, bylinky jsou pro nás to pravé. Letní jídla by měla být lehká nejen ve své podstatě pro trávení, ale také v přípravě. Proto sáhněte raději po čerstvé zelenině a ovoci, luštěninách a rybách.


POZDNÍ LÉTO patří elementu země. V tento čas sklízíme úrodu, kterou nám země poskytuje. Představuje takové naše odpoledne, kdy můžeme v poklidu pracovat. Element země také propojuje všechny elementy, Je přechodovou silou mezi jednotlivými ročními obdobími. Země nám poskytuje sladkou chuť. Skvělou variantou je sezóní sladké ovoce jako hrušky, ale také mléko, smetana, olej, vanilka. dýně. Pro mě element země představuje velké hody, kdy si můžeme dopřát pořádné potraviny. Ačkoliv pozor na smažené fastfoody, zbytečná éčka apod.


PODZIM patří elementu kov. Zde přichází ke slovu pikatní potraviny, která naši energii rozproudí. Dny začínají být tmavší a pro element kovu je typický večer. Začínáme být unavení a je dobré podpořit energii těla. Vhodnými potravinami jsou chilli, zázvor, ředkve, máta, křen. Je potřeba podpořit také zažívání, zaměřte se také na vlákninu.


ZIMA patří elementu vody. Voda představuje uklidnění, přerod, stáří, odpočinek a noc. Typickou chutí je slanost, mořské potraviny, omezujeme čerstvé ovoce, které naopak tělo ochlazuje. Je to vhodná doba na luštěniny a živočišnou stravu, abychom tělo podpořili v trávení a dodali mu dlouhodobou energii.


Všechno je založeno na principu JIN a JANG. Kombinaci ženské a mužské energie. Energie dne a noci. Ročním obdobím, které začínají zrozením a končí smrtí a tichem. Kombinace chladné a teplé.


JIN představuje energii ženy, jemnost, ochlazení, osvěžení, tmavost a vodu.

Představuje potraviny osvěžující, které lidské tělo ochlazují, čerastvé ovoce, saláty, světlé maso, sýr, kyslé potraviny, luštěniny, bílé víno apod.


JANG je představitelem energie muže, horkost, světlo, oheň, sucho.

Zde nalezneme červené maso, pikantnost, hodně bylin, mléko, většinu sýrů, alkohol, nezdravé potraviny, kávu, kořenovou zeleninu apod.


Zamyslete se, jaké potraviny Vám nejvíce chutnají, k jaké energii více lpíte? Každé tělo je jedinečné, ale stále by měla zachovávána rovnováha pro naše tělo. Je tedy dobré si alespoň rozšířit obzory, pokud jste o tomto rozdělení neslyšeli. A zamyslet se, co vaše tělo potřebuje.


Někdy si upíráme potraviny, po kterém naše tělo ve skutečnosti touží, ale my mu nerozumíme. Proto nám v zimě může dojít energie a raději se těšíme na dovolenou, či až to hrozné chladné období přečkáme. A jiní zimu milují, jelikož je naplňuje absolutní horkost a energie, neumí naopak fungovat v horkém létě, jelikož je toho na ně hodně. Je dobré se naučit porozumět, jak tělo ochladit.


Naučte se stravu vnímat jako lék, možnost předcházení nemocem a nikoliv jen jídlo, které utiší náš hlad. Naučte se stravu a potraviny vnímat jako energii, která nám pomáhá naše tělo harmonizovat.


Pokud by Vás zajímaly bližší informace hledejte Vaření podle 5 elementů. Dozvíte se také postupy, jak správně za sebou potraviny přidávat při vaření.


Napište mi do komentáře, jak to máte s potravinami vy?



29 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page